lördag 15 oktober 2011

Lååååångkål var det här!

Det här är absolut ingen matblogg! Jag har aldrig varit en hejjare på att laga mat men jag är en riktig baddare på att äta mat och vara en kritisk och ärlig recensent. Jag har snackat lite vegetariska rätter med Linneas Jul och då har jag höjt några juliga kålrätter till skyarna. Kanske upp till bevis då och ge receptet så ni själva kan hissa eller dissa.

Min kära make är en riktigt bra kock. Nej, jag säger inte bara det för att jag är gift med karln, utan det är faktiskt en allmän sanning. Varje jul sliter han i köket och en av rätterna är en underbar grönkålsrätt - Halländsk långkål.

Foto: Alltommat.se och Scan
Letat efter en egen bild på vår långkål men den har tyvärr inte fastnat på bild så jag fick låna av Scan
Här är hans recept: 
Långkål är gott, så gör en stor sats när du ändå är igång.

Satsa på 4-5 rejäla stånd färsk grönkål. Repa den (ta bort bladen från stjälkarna) och skölj i kallt vatten.

Koka upp ett par liter skinkspad från skinkkoket eller använd höns- och/eller grönsaksbuljong. Spetsa gärna koket med en tesked nejlikor och några kryddpepparkorn om du kör på buljong. Kom ihåg att ta bort dem efteråt.

Lägg ner kålen i den kokande buljongen och tryck ner den så den sloknar. Låt koka några minuter och häll sedan av kålen i en sil. Spara gärna ett par deciliter av spadet.

Hacka sedan kålen grovt och fräs den i 50 gram smör gärna i en gjutjärnsgryta. Jag brukar fräsa ett tag och späda med lite spad när det börjar bli torrt. Efter ca tio minuter tillsätter du ett par deciliter grädde och tar några varv med vitpepparkvarnen. Testa gärna sältan.

Nu till den viktiga balansen mellan sötma och syra. Börja med ett par matskedar sirap och en skvätt vinäger (vittvins eller vit balsam). Det viktiga är att hitta en harmoni mellan dessa två. Det får inte bli mjäkigt. Blir smakerna för intensiva så runda av med grädde. Smaka slutligen av med vitpeppar och möjligen lite krossad kryddpeppar om man så önskar.

Serveras ljummad till all julens mat, framför allt kött, men även fisk eller som ensamrätt.

5 kommentarer:

 1. Vad rolgit att du lagt upp receptet! :) Det ska jag absolut pröva i jul! :D

  SvaraRadera
 2. sv: ja vintern har kommit på morgonen! sen vandrar den in till skogs igen och gömmer sig.. och kommer tillbaka.. hoppas den stannar snart!!

  SvaraRadera
 3. Vi har aldrig gjort långkål. Men det ser himla gott ut.

  Såg hos UnderbaraClara att du efterlyser en julbloggande kille:
  http://jullycka.blogspot.com/

  SvaraRadera
 4. mums! verkar mycket gott. Har aldrig smakat innan, men receptet ska jag komma ihåg. Tack!=)

  SvaraRadera
 5. Spännande recept, får se om det hamnar i julbordet i år.. :)

  SvaraRadera

Skicka gärna en kommentar, hälsning eller tips.
Det är alltid välkommet!
Kram Helly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...