söndag 30 oktober 2011

I väntan på skinkan

Längtar du också efter julskinkan? Kött och charkföretagen har just nu bråda dagar och tillagar julskinkorna som snart ska landa på våra julbord. Det rimmas och röks för fulla muggar. Men grisen är ju mer än bara sin skinka så nu finns det gott om fläskkött till bra priser i matbutikerna. Varför inte satsa på en god fläskmiddag som dessutom har julkänsla? En av mina absoluta favoriträtter är dansk fläskstek (flæskesteg) serverad med varm rödkål. Här nedan ger jag ett recept som fått MVG av oss. Tar lite tid men är förvånansvärt enkelt. Och jättegott!

Bild från madfar.dk

















Ingredienser:
1,5-2,5 kg Fläskstek med svål. Helst från karré och inte för mager. Gärna 1-1.5 cm fett mellan svålen och köttet.
1 msk Grovt salt / kg kött
3 Lagerblad
0,5 l Grönsaksbuljong (1 tärning)

Sås:
5-6 dl Sky (+ lite vatten)
2,5 msk Vetemjöl
0,5 dl Vatten
Salt
Svartpeppar (malen)

Bild från slakter-lund.dk



















GÖR SÅ HÄR:

Stek:
Snitta svålen med ca 5 mm mellanrum, djupt men inte i köttet.
Gnid in svålen med saltet och ner mellan alla snitten. Viktigt: ganska rejält med salt och ordentligt mellan alla snitten
Lägg steken plant på gallret. Om steken lutar: Lägg lite ihoprullad folie under. Det är viktigt att svålen ligger plant! Sätt i en stektermometer i mitten av köttet.
Häll buljonen i en långpanna tillsammans med lagerbladen.
Ställ in gallret i mitten av ugnen (kall ugn) och långpannan under.
Sätt på ugen, 200 grader.
När termometern visar 65 grader så knacka på svålen.
- Känns den mjuk så höj ugnen till 250 grader.
- Känns den hård så fortsätt med 200 grader.
Kör du med 250 grader så vakta att inte svålen mörknar för mycket.
Steken är klar när termometern visar 70 grader.
Total stektid: ca 1,5 - 2 timmar
Öppna ugnen, kort, ca var 15:e min för att få ut lite fukt. Fyll på med vatten i långpannan när det behövs, den får inte bli torr.
Ta ut steken och långpannan. Sila ner skyn i en kastrull.
Om inte svålen är helt spröd kan du köra in steken igen med grillen på och ca 250 grader. 5 - 15 min. Vakta noga och se till att svålen ligger horisontellt!
Låt steken vila ca 20 min och gör under tiden såsen.

Sås:
Skumma av överflödigt fett (eller behåll det för en "mysigare" sås).
Koka upp skyn.
Skaka ihop mjöl och vatten till redningen och tillsätt sakta den kokande skyn tills såsen är lagom tjock.
Salta och peppra efter behag. Tillsätt ev. lite soya för färgens skull.

Servering:
Skär upp steken efter snitten. Servera med kokt potatis, såsen, varm rödkål, pressgurka och rödvinbärsgelé. Drick en kall Carlsberg till och gärna en Aalborg.

Recept från fleskesteg.se

4 kommentarer:

  1. Såg i ett tidigare inlägg att du hade testat nya Aladdin mörk. Jag bor i Stockholm och har letat i alla stora mataffärer men hittar inte asken någonstans! Var köpte du den?

    SvaraRadera
  2. I den lilla men naggande goda butiken Birkahallen på Rörstrandsgatan. Hoppas du hittar den. Jag var tveksam i början men på nått sätt har asken tömts... ;) Smarr!

    SvaraRadera
  3. Nu blev jag hungrig! Dags att besöka kylskåpen, haha..

    SvaraRadera
  4. Åh vad gott det lät, måste testa!:)

    SvaraRadera

Skicka gärna en kommentar, hälsning eller tips.
Det är alltid välkommet!
Kram Helly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...