söndag 20 november 2011

Korvstoppning med kända kockar

I dag på söndagen var jag på ett härligt korvevent som visade att många kockar inte alltid är en dålig idé. Coop anordnade en dag i korvens tecken i samarbete med korvproducenten och butiken Taylors&Jones. Vi fick handgripligen lära oss göra korv och smaka underbara, färska korvar.

Självklart vara jag tvungen att fråga några kända kockar om deras julfavoriter.

Lotta Lundgren, känd matbloggerska som skrivit den belönade kokboken "Om jag var din hemmafru" och leder matprogrammet "Landet brunsås" ihop med Erik Haag och Henrik Schyffert, var snabb att svara på frågan –Vad är ditt måste på julbordet? –Ostkaka! Ihop med jordgubbskompott med stött kardemumma. Det är en gammal klassiker jag inte kan vara utan. Men på senare år har även en egenkomponerad äppelsallad med citrusfrukter blivit en självklar del på julbordet. Recepten till dessa två rätter finns här.

Johanna Westman har många strängar på sin matglada lyra; programledare och barnboksförfattare men är nog mest känd som kock och kokboksförfattare, gärna riktat till barn. Hon ville först säga mammas köttbullar men kom på att en av de härligaste stunderna på julen är uppesittarkvällen då hennes bror som bor på västkusten alltid tillagar medhavda havskräftor. Det lät inte illa. – Men nått som funkar under hela julen är en uppfriskande clementinsorbet. Läs hennes recept här.

Johanna Westman och Lotta Lundgren med dotter i korvstoppartagen




Sara Begner är Coops egna matinspiratör och provköksansvarig. Hon stod som värdinna för söndagens event. –Vad händer på julborden i år? – Korv så klart! Vi kommer utöka korvfatet på julbordet med färska korvar. Och gärna med nya, kanske lite kryddigare varianter än vanligt, som salsiccia. Dessa för oss exotiska korvar går jättebra i hop med vår klassiska röd- och brunkål. Har du några personliga julfavoriter? – Uppesittarmackan med första skivan julskinka ihop med en riktigt kall julmust. Å sen en jansson som står i kylen så att man alltid kan ta lite när man vill. Den blir ju bara godare för varje dag. – Någon Coopnyhet du vill tipsa om? Änglamarks Soft Figs är toppen!

Sara Begner kan konsten att binda korv


Jag har ju tidigare skrivit att jag älskar korv och att nu få göra korv ihop med proffs var som en dröm! Uppdelade i lag fick vi 4 kilo kött som blev 6 meter korv. Med rätt verktyg och lite (läs mycket) vägledning från killarna från Taylors&Jones var det inte så svårt som jag trott. Svåraste steget vara att välja kryddor. Som ett provkök av rang förväntas ha fanns det en uppsjö av kryddor, örter, frukter och smaksättare att välja på. Här är det bara fantasin som sätter stopp. Taylor&Jones har korvar med många spännande smaker bla en med chili och choklad! Mitt lag valde en mustig variant med juliga toner (så klart) - skogssvamp, nejlikor,  rödvin, katrinplommon och chutney. Om jag får säga det själv så blev det förbannat gott!

Är du sugen på att testa "nya" trenden och göra dina egna färska korvar?




9 kommentarer:

  1. Svar: Ja, krubbor är verkligen fina, men de kräver ju lite utrymme. Hos mig har vi tre, men jag tror att vi bara kommer ta fram två i år.

    SvaraRadera
  2. Oj vad kul!!
    Taylor & Jones är en helt grym butik, så mycket gott där!

    SvaraRadera
  3. Vad härligt inlägg! Kul att få träffa kändisar ;D Skulle gärna göra egna korvar, men vet att jag aldrig skulle ta tag i det! Mycket man vill som aldrig blir av haha :p

    SvaraRadera
  4. Du har inget bra korvrecept att dela med dig av? Vi har gjort egen korv ett par år, men jag skulle vilja testa något nytt!

    SvaraRadera
  5. Oj vad roligt det ser ut! Får mig att tänka på mina barndomsjular då vi alltid gjorde korv. Och allt prat mellan oss kusiner om farmors korvar som hon torkade över spisen =).

    SvaraRadera
  6. @ Johanna: Jag har ännu inget beprövat recept på korv tyvärr då vi fick en nitratblandning av Taylor&Jones. Sen var det bara att blanda kryddor efter tycke och smak. De enda riktlinjerna vi fick var 4 msk kryddor och 7 dl vätska till 4 kilo kött. Men vi hade nog snarare 6 msk kryddor i vår korv. Jag hoppas få återkomma med ett recept när vi gjort korv i lite mindre skala här hemma.

    @ Anna: Vad mysigt det låter med din farmor. Så där Bullerbyn-aktigt ser jag framför mig :)

    SvaraRadera
  7. Ser kul ut. Själv är jag ingen korvfantast (fast det är ju helt klart skillnad på korv och korv) men sambon har pratat om att göra egen kor vi flera år. Kanske blir ett projekt för framtiden...:)

    SvaraRadera
  8. Kul att du är med och tävlar. Att få 2 lotter innebär ju att man skriver en liten trudelutt om tävlingen. HAde du gjort det hade du haft 3 tom =) men du skippa regel 2 haha =) lycka till =)

    SvaraRadera

Skicka gärna en kommentar, hälsning eller tips.
Det är alltid välkommet!
Kram Helly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...