tisdag 29 november 2011

Världens största antiklimax!

Jag minns det så himlans väl. Jag stod där i källaren med min pappa och var väl 6-7 år och det känns som om hela världen bara rasade...

Under hela december hade jag följt tv-kalendern och öppnat luckor i flertalet kalendrar, sjungit julsånger i skolan, övat luciatåg, pysslat med flirtkulor och piprensare, skrivit önskelistor utifrån Stor&Litens katalog, det hade pyntats i hela hemmet och det hade bakats och lagats alla tänkbara godheter. Och äntligen kom då julafton och jag var väl, ja som ett barn på julafton. Åh vad världen var underbar!

Så på morgonen den 25.e frågade jag då min far med tindrande ögon –Vad händer idag då? –Ja, idag vi väl bara hemma och äter rester... Va!!??? Var det slut nu??!! Så all denna uppbyggnad och längtan bara för en dag?? Kunde inte tro att det var sant. Luften gick bara ur mig helt och hållet.

Detta har förföljt mig i alla år och jag har jobbat stenhårt på att allt inte ska ske på en och samma dag. Tänkt att dagarna innan och efter ska vara minst lika härliga. Till min enormt stora glädje har jag gift in mig i en familj där juldagen är minst lika viktig och fylld med traditioner som jag gärna anammar. Mer om dem senare.

Är jag ensam om den här känslan eller känner du igen dig? Eller är du lyckligt lottad med en välfylld vecka mellan jul och nyår?

Målning av Carl Larsson

15 kommentarer:

 1. Känslan och tomheten efter julafton är alltid lika jobbig. "Jahopp. Så var det över för i år igen, bara 11 månader kvar till nästa jul..." Under senare år har jag börjat njuta den där tiden. Efter alla förberedelser och julafton, så byter man ut stressen och stöket mot skönt slappande. Julgodis, filmer, bordsspel och att läsa böcker i mängder. Att vara ute och busa i snön och umgås med vänner och familj. Det är nästan minst lika skönt och mysigt som tiden innan jul. Det enda som jag inte gillar är mellandagsrean - det finns nästan ingenting som stressar mig lika mycket som den!

  SvaraRadera
 2. Men jag ÄLSKAR juldagen, förmodligen mer än julafton. Att sitta i pyjamas och de nya julklappstofflorna, titta på matineer från 40-talet och käka rester. Bara göra det man känner för. Sen har vi som tradition att mormor bjuder på middag på annandagen (nuförtiden = min mamma)... Så hos oss fortsätter julen, men som sagt är juldagen en slappadag :-)

  Och sv: Mmm jag tror att man allmänt blir blödigare ju äldre man blir. För om det blir värre av att få barn vill jag nog inte längre vara med! Jag gråter för tusan fortfarande av Dirty Dancing ju... För att inte tala om sportens årskrönika...

  SvaraRadera
 3. Julafton är helt klart överskattat, jag tycker att man ska mysa och ha det trevligt hela december och inte satsa bara på en dag. Det är stor risk att man blir besviken då. Mina barn tror att det är normalt att ta fram allt julpynt första advent och pyssla och baka under hela december samtidigt som julskivorna går på repeat ;)

  SvaraRadera
 4. @ Erica och MiaMaria: Vad bra ni är som lyckas med att dra ut på det göttiga. Det är bara de senaste åren som jag gjort som ni. Min svärfar hade som idé för två år sedan att vi inte skulle ha ETT julbord utan äta varje rätt vid olika tillfällen. Nu blev det inte så men jag tycker tanken var god.

  @ Therese: Visst är mellandagsrean hemsk!! Håller helt med dig. Jag skulle för mitt liv aldrig ge mig ut å trängas. Nä då vill jag hellre behålla jullugnet och äta ännu mer kola.

  SvaraRadera
 5. Juldagarna är ju de allra bästa. Då gör jag inte mycket; läser, ser på tv, äter upp all choklad etc.
  När jag var yngre var det ofta 3 "julaftnar" som firades eftersom släkten är stor och utspridd. I dag är juldagen helig och helst vill jag vakna hemma, gå i långkalsonger och inte gå utanför dörren på hela dagen.
  Jag har aldrig fattat grejen med att gå ut på juldagen. Det har jag aldrig gjort och kan inte tänka mig att göra det heller.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Erica AKA Tomtens Dotter29 november 2011 21:13

  Ordverifieringsord: Lanialat

  Haha Extreme Home Makeover är NÄSTAN lika illa som årskrönikorna. Jag har slutat se det, det går inte. Men mest tror jag att jag grät när Kajsa hoppade 2.08. Inte först, men dagen efter när jag såg på Nyhetsmorgon och såg intervju och saker landat... Då huvudvärksgråter jag.

  SvaraRadera
 9. @ Jul i Laloland: 3 jular!!?? Lyckos dig. Men det låter som du har precis en sån juldag man ska ha. Raggisar och mysisar!
  Nä, den där hemvändarkvällen den 25.e låter i mina öron helt fel. Men då jag inte är hemvändare utan bor kvar i stan och Stockholm inte har den traditionen så har det liksom inte funnits anledning att gå ut på juldagen. Men jag vet de som absolut skulle ut då, "bästa värsta kvällen" Nä, det finns så många andra dagar att välja på...

  SvaraRadera
 10. Det är klart dagarna efter julafton är mysiga, men ändå känner man en stor tomhet på julaftonskväll eftersom man vet att allting är över. Dagarna efteråt är lite utav en nedtrappning till det vanliga livet. Jag gillar dagarna INNAN julafton bäst :)

  SvaraRadera
 11. Jag tycker inte att själva julafton är så viktig. Jag gillar allt som är runt omkring, myset, det sociala umgänget, godiset ... Jag kan bli lite irriterad på de som hänger upp allt på julafton och att det är superviktigt att träffas just den dagen. Jag sprider gärna ut allt under hela december.

  Hoppas att du det bra!
  Kram Sofia

  SvaraRadera
 12. Jag håller helt och hållet med dig. Det är en känsla som infunnit sig varje år sedan jag var liten. Längtan är stor och pirret i magen är underbart under dagarna som leder upp till julen. För mig har det oftast varit att när alla klapparna är öppnade och julpappret ligger i ett enda stort prassel på golvet så kommer den där klumpen i magen, den där lilla sorgen över att allt är över. Nu menar jag inte att julklapparna är det enda som har någon betydelse under julen, men det är på något sätt sluttampen på det hela och när klapparna är öppnade vet man att det är över och ett helt långt år kvar till nästa jul.

  SvaraRadera
 13. Jag föredrar nog att julmysa hela december och tycker det är skönt om juldagen blir sådär lugn och skön med rester och soffmys eftersom julafton ibland haft svårt att uppfylla folks förväntningar på hur den borde vara.

  SvaraRadera
 14. Nej jag har nog aldrig gjort något vare sig juldag eller annandag. Men jag har tyckt att det varit så roligt att leka med mina julklappar de dagarna, det tycker jag förövrigt fortfarande ;) Nu när jag är hemvändare kommer jag dessutom börja gå ut på juldagen och träffa vänner så nu fyller jag väl juldagen och annandagen med det! Även resten av veckan mellan jul och nyår nu när jag tänker efter, SÅ många människor att träffa på SÅ lite tid!

  SvaraRadera
 15. Förut tyckte jag att det var så trist att det var över efter en dag. Eller det gör jag nog fortfarande ibland, men för det mesta kan jag tycka att det skönt med lite av en mysdag på juldagen.

  SvaraRadera

Skicka gärna en kommentar, hälsning eller tips.
Det är alltid välkommet!
Kram Helly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...