söndag 27 november 2011

Julstrumpor

Har ni strumpa på julaftonsmorgon? Det är jag uppvuxen med och är ett måste. Min mans familj har också haft det men vi har olika traditioner.

Hos oss lades en tom strumpa utanför den egna dörren när man gick å la sig. Här fanns det inga som helst tankar på att det skulle vara nån snygg strumpa med juldekorationer utan man tager vad man haver. Eller som mina brorsor verkade tänka; störst strumpa ger mest godis och slängde fram de där låååånga basketstrumporna. Jag minns så väl ett år då jag la fram mina rödaste, finaste kalasstrumpbyxor. Sött!
Sen när man vaknade (oj så tidigt) så tassade man fram till sin dörr och famlade i mörkret efter en prasslande och välfylld strumpa. Godis, godis, godis, en Bellmanlott (är du för ung så var det som trisslott fast med dragning i tidningen), en serietidning och i botten en vitaminkick i form av en clementin låg som oftast där i. Det smaskades lite överallt i rummen i den tidiga timman.

I makens familj låg strumpan däremot på frukostbordet, utplacerade på platserna. Strumporna skulle öppnas gemensamt och beskådas. Och det är lite mer nyttiga paket och inte bara godis men viktigt att varje sak är inpaketerat i silkespapper. Här är det också viktigt att det ska prasslas.Om det är nått jag är stolt över som jag gjort, utöver våra barn, så är det våra julstrumpor. De första två gjordes i vår lilla 35-kvadratare med kök i rummet och snedtak, sk studio, enligt mäklarna. Några år senare har lägenheten tre rum och till och med kök och strumpsamlingen utökades med en till och en till.

SÅ HÄR GJORDE JAG:

Jag ritade en strumpa, ca 40 cm hög, på ett papper och fäste med nål på två lager filt och klippte runt kanterna. Sen sydde jag ihop runt kanten med tjockt vitt bomullssnöre. Tror det är brodyrtråd, men är osäker. Brodyrnål använde jag i alla fall. Oj vad ont jag fick i tumme och pekfinger efter ett tag. Jag använde mig av langettstygn och hur man gör langettstygn ser du här.

Sen ritade jag med blyerts på rött, vitt och grönt filttyg de olika bokstäver och figurer jag ville ha. Om du inte vill att blyertsen ska synas ska du göra allt spegelvänt så du vänder blyertssidan neråt. En smal vass sax och skalpell är bra verktyg om du vill ha detaljerade figurer. Fäster bokstäver och figurer med textillim som blir transparent när det torkat.http://husmorsskolan.blogspot.se/2010/06/sy-langettstygn.html

11 kommentarer:

 1. Vilka fina strumpor! :)

  Vi har också som tradition att ha strumpa och det verkar inte spela någon roll att man blir äldre och äldre ;) När jag var liten vaknade jag runt 4 på morgonen, slängde mig på julstrumpan och slet upp paketet...sen fick jag en rejäl utskällning :)

  SvaraRadera
 2. Vi har haft strumpa sen vi bodde i England när jag var lill-liten. Det är en stor strumpa som rymmer allas paket. Den hänger på väggen och fylls på med paket från Tomten, detta är väldigt viktigt eftersom paketen under granen är från... ja vem det nu är från, mamma, pappa, syrran, mormor eller mig. Vissa år är det bara ett snöre till pappa, som när han följer det så kommer han till sikrom i frysen. Vad gör man inte? Han är ju så svår att handla till. eller jag menar Tomten har så svårt att veta...

  SvaraRadera
 3. Vilka fina strumpor, vi har aldrig haft den traditionen tyvärr. Vi brukade alltid få ett paket på julaftonsmorgonen. Jag har tänkte börja med julstrumpa till dottern

  SvaraRadera
 4. Superfina julstrumpor!!!
  Jag är uppvuxen med strumpa men inte sambon. Min var gjord av nån säckväv med julmotiv tror den är kvar fortfarande. Den hängde på dörren och på morgonen så låg det ett paket där i. Barnen har strumpor som vi köpt men jag började göra egna förra året men kom inte i mål. Men det är inte försent än! : )

  Kram Kia

  SvaraRadera
 5. Så fina julstrumpor! Själv har jag inga traditioner runt julstrumpan. Min mor la godispåse, litet paket +någon tidning vid sängen som fanns där när man vaknande. Känner dock igen det där prasslandet från rummen när man var liten =).

  SvaraRadera
 6. Så fina!! Det ska jag också göra när jag får familj!

  Jag har en strumpstövel som hänger i "mitt" rum hemma hos mina föräldrar. En vit, frostig, kitschig, glamourig stövelstrumpa som på sin höjd rymmer ett litet paket med ett smycke eller underkläder eller nåt.

  Jag brukar köpa julklapp åt mig själv tidigt (typ september) och skicka upp till föräldrarna - det fiffiga är att jag hinner glömma bort att jag gjort det :-)

  Har du fått sill och nubbe i helgen då? Och visst skriver du om hur adventskonserten var?

  SvaraRadera
 7. ohh så fint! vi hade också julstrumpor när jag bodde hemma hehe.

  ja spritsa köttbullar fick jag från Ernst julprogram förra året. Gick jättebra och goda blev dem!

  SvaraRadera
 8. Jag är inte uppvuxen med julstrumpa men det hade varit mysigt :-)

  Dina julstrumpor är så söta!

  SvaraRadera
 9. sv: Tack så jättemycket! Nej jag är inte klar än med julpyntandet, jag kommer nog aldrig bli klar ;) Jag är en sån som gillar att flytta runt saker och göra om i hemmet titt som tätt så det kommer säkerligen ske förändringar hela tiden :) Men granen har i alla fall fått åka in nu :)

  SvaraRadera
 10. Jättefina!! Så personliga också :) Duktigt!

  SvaraRadera

Skicka gärna en kommentar, hälsning eller tips.
Det är alltid välkommet!
Kram Helly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...