måndag 31 december 2012

Vet du vad det här är?

Så spännande att se vilka som är bekanta med dessa verktyg. Jag är uppväxt med dessa i kökslådan och lekt både roddbåt och pizzabagare med dem. Men vad är det?



Svar: Smörkule-spatlar, eller vad nu det rätta namnet är? Med dem gör man fina smörkulor som läggs på fat och med fördel i en liten pyramid.



Gör så här: ta ca en halv matsked smör (inga halvfeta blandningar, endast fullfettsvarianter) och lägg på den ena spatelns räfflade del. Gör nu cirkelrörelser, åt olika håll, med de båda spatlarna mot varandra och forma en kula. Spola emellan åt spatlarna i riktigt kallt vatten så geggar inte smöret till sig när du rullar kulorna. Traditionellt toppas smörpyramiden med en persiljekvist men vid den senaste familjefesten, då bilden är tagen, hade jag flingsalt.

Min mor är pensionerad lågstadielärarinna och hon hade, som i de flesta klassrum runt om i detta land, bokstavsskyltar med bilder längs med väggarna. A och apa, B och boll, C cykel osv men vid S var det inga barn som förstod bilden. En pyramid av gula kulor. S som i Spelkula?? Nä S som i Smör och Smörkulor. Bilden fick tjepas över med en Sol istället... Tycker att det är dags att ta tillbaka denna hederliga smöruppläggning, speciellt på julborden. Börja rulla nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skicka gärna en kommentar, hälsning eller tips.
Det är alltid välkommet!
Kram Helly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...