måndag 31 december 2012

Probably the best julkola in the world

Nu vet jag att många blir glada! Som de väntat på att jag ska lägga upp mitt julkolrecept, för detta är förmodligen världens bästa kolarecept.

Varför har jag inte lagt upp det förut? Alltså, detta recept har en sådan fin historia så det är liksom inte vem som helst som kan få det. Men nu känner jag att ni, mina vänner, ska få det.

Först hisorien: Min far är pensionerad läkare och hjälpte en patient så till den milda grad att patientens fru ville ge min pappa det finaste hon hade, som tack för att ha fått tillbaka sin make, nämligen sitt chokladkolerecept. Då hon hette Svea så har denna kola fått heta Sveas Kola i drygt 35 år i min familj.

Visst är det en fin historia? och jag kan också säga att vi tänkt på Svea varje jul. Ibland till förbannelse då det liksom inte går att sluta äta kolan...Sveas kola: Häll 2 dl socker, 1 dl kakao, 1 dl tjock grädde, 1 dl sirap, 2 tsk vaniljsocker och 100 g smör i en kastrull. Rör i hop medans det kokar upp och sänk sedan värmen så kolan sjuder. Låt sjuda ca 20 minuter och gör sedan kultestet; droppa små kola droppar i en kopp med iskallt vatten och se och känn om det stelnar och blir till en kula. Sjud på tills det blir en fast kula.
Under tiden det sjuder klipper du till inslagningspapper av smörgåspapper, ca 6 X 6 cm.

Lägg bakplåtspapper på en plåt och häll smeten över och låt svalna. efter ca 15 minuter kan du med en förskärare dra vågräta och lodräta linjer med 2 cm mellanrum. Gör detta var 15.e minut tills kolan är sval och fast. Då klipper du i skårorna till kolor. Slå in kolorna och förvara i kyl eller frys.
Jag lovar att kolorna även blir en mycket uppskattad julgåva. Och lova nu att sprida Sveas fina tanke och historien.

2 kommentarer:

  1. ÅÅÅh, vilken fin historia! Jag tar med mig receptet och den underbara berättelsen, och Sveas kola får leva vidare även hemma hos oss :)

    SvaraRadera
  2. Ohhh tack för det. Visst inte att du fortsatte blogga lite här efter jul också ;-).

    SvaraRadera

Skicka gärna en kommentar, hälsning eller tips.
Det är alltid välkommet!
Kram Helly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...