måndag 31 december 2012

Baka vörtlimpa! Här kommer recept

Är du som jag ett stort fan av vörtlimpa och inte bakat själv ännu ska du verkligen göra det. Vilka dofter som sprider sig i hemmet och framför allt vad j-la gott det blir.

Det var faktiskt så sent som förra året jag bakade denna jullimpa för första gången. Pinsamt... Men sedan dess är jag och vörten bästa vänner. I hop några andra kompisar; edamer, skinka och senap, så har vi fest!!
Gör så här: Smula 50 g jäst i en degbunke och smält 25 g smör i en kastrull. När smöret är smält häller du i 1 dl mörk sirap och 33 cl porter (eller lättöl men porter gör det mustigare). Detta degspad ska bli finger varmt och därefter hällas i bunken över jästen tillsammans med en påse vörtmix. Rör tills jästen och kryddmixen helt har lösts upp. Blanda i 5 dl vetemjöl och 5 dl rågsikt och om du vill 1/2 dl russin. Arbeta i hop degen och du kan gott och väl jobba länge. Kör du i hushållsmaskin kan du låta den gå i tio minuter. Låt sen degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

Sätt på ugnen på 225°C. Häll över degen på ett mjölat bakbord och arbeta ihop degen. Forma till en stor limpa eller två mindre och lägg på plåt med bakplåtspapper. Nu ska limpan/limporna få jäsa till dubbla storleken och det tar 30-40 minuter. Vispa upp ett ägg och pensla över limpan/limporna när de jäst klart. Nu åker de in i mitten av ugnen och OBS! sänk temperaturen till 175°C. Låt vörtbrödet gräddas i 30-40 minuter.
Smält 75 g smör och pensla brödet med när det är klart och ligger på galler för att svalna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skicka gärna en kommentar, hälsning eller tips.
Det är alltid välkommet!
Kram Helly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...