Det var faktiskt så sent som förra året jag bakade denna jullimpa för första gången. Pinsamt... Men sedan dess är jag och vörten bästa vänner. I hop några andra kompisar; edamer, skinka och senap, så har vi fest!!



Gör så här: Smula 50 g jäst i en degbunke och smält 25 g smör i en kastrull. När smöret är smält häller du i 1 dl mörk sirap och 33 cl porter (eller lättöl men porter gör det mustigare). Detta degspad ska bli finger varmt och därefter hällas i bunken över jästen tillsammans med en påse vörtmix. Rör tills jästen och kryddmixen helt har lösts upp. Blanda i 5 dl vetemjöl och 5 dl rågsikt och om du vill 1/2 dl russin. Arbeta i hop degen och du kan gott och väl jobba länge. Kör du i hushållsmaskin kan du låta den gå i tio minuter. Låt sen degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
Sätt på ugnen på 225°C. Häll över degen på ett mjölat bakbord och arbeta ihop degen. Forma till en stor limpa eller två mindre och lägg på plåt med bakplåtspapper. Nu ska limpan/limporna få jäsa till dubbla storleken och det tar 30-40 minuter. Vispa upp ett ägg och pensla över limpan/limporna när de jäst klart. Nu åker de in i mitten av ugnen och OBS! sänk temperaturen till 175°C. Låt vörtbrödet gräddas i 30-40 minuter.
Smält 75 g smör och pensla brödet med när det är klart och ligger på galler för att svalna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Skicka gärna en kommentar, hälsning eller tips.
Det är alltid välkommet!
Kram Helly