söndag 11 december 2011

Dansk julmat! Å så dejligt!

Nyss hemkommen efter ett och ett halvt dygn i Köpenhamn. Fylld med härlig julstämning, enorma mängder mat och inspiration. Danmarks huvudstad är så vacker i juletid. Det är pyntat och fixat på alla gator och torg. Granar runt var och varannan port och små julmarknader på flera torg.

I Danmark är motsvarigheten till det svenska julbordet en företeelse som heter "julefrokost". Nej, det är inte en tidig skinkmacka på morgonen utan lunch/eftermiddags måltid. Istället för att du går runt ett bord och plockar på dig godsaker som vi gör kommer det in fat med julmat i portioner och givetvis som smørrebrød. Jag älskar att äta mat och den danska maten faller mig enormt i smaken. Maffiga smaker, mycket fett och variation i fisk och kött är tydligen min grej. 14 rätter räknade jag ihop det till. Inte konstigt att snaps är att föredra till maten då den är en god hjälp till matsmältningen. Tror banne mig att jag får ta å flytta till Danmark, åtminstone pensionera mig där.

Julefrokost är nått du som dansk äter flera gånger under december. Med din familj, med din respektives familj, med dina barndomsvänner, med dina körkompisar, med ditt jobb... Å vad jag skulle må! Det enda är väl att det tydligen kan gå lite väl vilt till då snapsen och ölen flödar. Hörde ryktet i dag att det föds flest barn i september i Danmark och det sägs vara en angenäm bieffekt av julfesterna... Om det är sant eller inte låter jag vara osagt.

Menyn bestod av julsill (med smak av apelsin & julkryddor), currysill, stekt sill, friterad rödspätta med remouladsås, gravad lax med senapssås, räksallad, ål med äggröra, fläskestek med ljummen rödkål, julkorv med grönkål och syltad pumpa, varm pastej med stekta champinjoner och bacon, husets sylta, and med äpplen och katrinplommon, ost och avslutningsvis en liten mättande ris a la malta. Hoppla Kerstin vad mätt och glad jag blev.







Jag å karln min har gjort detta till en tradition att åka till Köpenhamn i december och spisa julemad. Det kickar i gång julen rejält. Så härligt och lyxigt för två matfrossare! Har ni vägarna förbi Köpenhamn kan jag rekommendera denna lilla krog som vi var på igår. Ska försöka att göra en liten lista över krogar som gör bra julefrokostar så småningom.

4 kommentarer:

  1. sv: hihi tack! ;)

    Oj, hjälp vad gott det där såg ut!! mums!

    SvaraRadera
  2. Men OJ vad gott det låter med varm pastej med stekta champinjoner och bacon... Suck. Men jag har ätit snittar till frukost, så får man göra dagen efter glöggfest :-)

    Vilken mysig tradition ni verkar ha! Köpenhamn verkar mysigt, men jag har aldrig varit där faktiskt...

    SvaraRadera
  3. Ja i år blev det "limmat" med kristyr och det fungerade bra fast det tog tid att torka bara. I fjol tog jag typ karlssons klister och limmaded med och det gick jätte bra

    SvaraRadera
  4. åhherregu vad gott det ser ut!! Lät jättemysigt!

    Sv: jamen givet, du måste ha fler julfilmer :D det är ju dom som skänker stämning!

    SvaraRadera

Skicka gärna en kommentar, hälsning eller tips.
Det är alltid välkommet!
Kram Helly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...