fredag 2 december 2011

Min tur i pysselstafetten!

I dag är det jag som tar emot stafettpinnen i pysselstafetten från Lindas korthus och jag hoppas att jag kan vara minst lika inspirerande som alla de tidigare härliga pysselbidragen.

Jag tänkte bidra med en snölykta för snöfria vintrar, som den vi har i år, än så länge... Och så är det även ett litet återvinningstips.

Det du behöver är 10 glasburkar i samma storlek (jag använde mig av barnmatsburkar), vit sprayfärg (jag använde två små sprayburkar), limpistol, bricka och värmeljusSpreja burkarna och här kan man använda olika tekniker. Jag trädde en plastpåse över vänster hand och satte en glasburk på fingrarna och sen sprejade runt om, satte ner den på en tidningsklädd bricka. När alla tio burkarna stod på brickan avslutade jag med att spreja ovan ifrån så de blev helt täckta. Spreja till den vithet du önskar ha dem. Jag gjorde som så att jag sprejade i två omgångar och lät dem torka natten emellan. Men det hade helt klart räckt med bara en sprejning. Gör inget om det blir lite flammigt för så är det ju med riktiga snölyktor... Tänk på att helst spreja utomhus eller i välventilerat utrymme. Starka grejer det här!

När burkarna är riktigt torra ska det byggas pyramid. Att de är torra är viktigt då de kommer utsättas för värme.
Vill du ha en ljuslykta du kan använda flera gånger och kommer stå stadigt och säkert behöver du inte limma ihop våningarna men vill du ta det säkra före det osäkra kan du värma upp limpistolen. Innan det ska limmas behöver du lägga i värmeljus. För att det ska vara lätta att tända rekommenderar jag att du tänder veken och sen blåser ut innan du lägger ner dem. Varför du behöver lägga ner ljusen innan du limmar är för att det är inte säkert att du kan komma ner med ljusen när pyramiden är gjord, det beror på vidden av burken.


Använd nu brickan du vill att lyktan ska stå på. Ställ 6 burkar som bas i en triangel. 3 ovanpå och slutligen 1 högst upp. Se nu var beröringspunkterna är, montera ner och bygg upp igen och limma där det behövs. När du har limmat behöver du nu tända ljusen med en lång braständsticka eller gasspiständare med långtskaft. 
Eller så limmar du inte alls men ser till att lyktan står stadigt och utom räck håll för stora och små händer. Tänd då ljusen och släpp ner i glasen och sen bygg upp pyramiden.
Tänk på att alltid hantera ljus med försiktighet. Denna lykta, tycker jag, lämpar sig bäst utomhus precis som snölyktor. 


Hoppas detta kan sprida lite ljus i vintermörkret. I morgon tar Craft And Chocolate över stafettpinnen. Det låter som om det kan bli nått pyssligt och gott...

10 kommentarer:

 1. Det där tyckte jag var superfint! Vill ha!

  SvaraRadera
 2. Roligt och pyssel som man dessutom kan variera. Man skulle ju kunna göra dem frostade och/eller lägga till glitter/socker för glittereffekt och mer struktur. (Risken med socker är väl att småfolk kan tycka att det är gott. ;-) )
  Bra pysslat! :-)
  F

  SvaraRadera
 3. Kul idé, kanske något för oss här hemma.

  SvaraRadera
 4. Imponerande lykta! Om man lägger till socker för struktur och glittereffekt finns det kanske risk för att sockret smälter av hettan från de undre ljusen. Kanske bäst att hålla sig till sprayfärg?

  SvaraRadera
 5. Vilken kul idé.

  Sv: Hon tyckte att chokladkalendern var roligare än paketen tror jag =) Fast idag efter hon öppnat fick jag en kram och sen sa hon tack mamma du fixa kalender åt mig. Så den var nog lite uppskattad i alla fall.

  SvaraRadera
 6. Så läckert! Oftast är det snöfattigt här i söder så då blir ju detta perfekt!
  //Henrietta

  SvaraRadera
 7. Va fint! Skulle jag kunna ha på balkongen - började genast i tanken rota runt i "burkskåpet", kan där finnas några bra burkar tro? ...

  SvaraRadera
 8. Jättefint och ett mycket bra tips.
  //jonna d

  SvaraRadera
 9. Väldigt fint! Den här pysselstafetten hör jag om lite här och var på några bloggar, verkar vara riktigt roligt!

  SvaraRadera

Skicka gärna en kommentar, hälsning eller tips.
Det är alltid välkommet!
Kram Helly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...