söndag 23 september 2012

Julig höstpaj

Höstens vindar har börjat vina, löven skiftar till varma färger och frukthandlarna på stadens torg bullar upp travar av lådor med väldoftande höstäpplen. Med Billie Holiday i högtalarna höstar jag till det och bakar jag äppelpaj med härlig julsmak.

Med mjukpepparkaksmix får man nästan löjligt enkelt en paj att imponera med. Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Lägg i ugnsfast form och sedan strör du över ett paket med mjukpepparkaksmix. Bred ut så det blir ett jämnt lager.

Hyvla smör med osthyvel och lägg skivorna över peparkaksmixen. Det behöver inte vara ett heltäckande lager men ju mer smör du har desto knäckigare blir det. Om du vill kan du addera på ett lager hackade nötter. Jag älskar nötter och hade hasselnöt, mandel, valnöt, cashew och paranöt.

In i ugnen på 200°C, ca 30 minuter eller tills det är ett gyllene täcke. Om du gillar smör som jag så kan du ta ut pajen efter 20 minuter och hyvla på några extra smörskivor för att få extra knäckyta.

Låt stå och svalna och stelna till sig. Servera med vaniljglass. Var beredd på att få jubel från dina gäster!

23 kommentarer:

  1. Men hur löjligt gott ser inte det där ut att vara???

    SvaraRadera
  2. @ Erica: ungefär lika löjligt mycket som det smakar gott. Hi hi hi ;)

    SvaraRadera
  3. Håller med Erika! Det vattnas verkligen i munnen! :)

    SvaraRadera
  4. Det ser både enkelt och gott ut! Jag gjorde också äppelpaj igår och fuskade med lite pepparkakskryddor i smuldegen istället för bara kanel men det här såg ju väldigt enkelt ut. Måste provas.

    SvaraRadera
  5. Mmmmmmmm, spara en bit till mig imorgon! Puss

    SvaraRadera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  7. Supertips!
    jag älskar enkla, snabba grejer som är goda - det här rymmer ju allt!

    SvaraRadera
  8. Men GOTT. Ska köpa och prova! Har nyplockade äpplen från äppelträdet, mycket passande.

    SvaraRadera
  9. Åh, vad gott det lät. Funderar på om jag åka till affären och köpa pepparkaksmix...

    SvaraRadera
  10. Tack för tipset!! Måste provas...

    SvaraRadera
  11. Men det där såg ju alldeles förfärligt gott ut!

    SvaraRadera
  12. @ Caroline: Men kära Caroline, tror du det blev nått över...??? ;)

    @ Marie: Det lät även väldigt gott med pepparkakskryddor i smuldegen. Får testa och jämföra :)

    SvaraRadera
  13. Sv: Hmm, nej det var nog i förrgår tror jag. Ja, fredags måste det ha varit. Men nej det är inte min utsikt, jag bor i stan så jag ser en parkering. Nej kortet tog jag uppe hos min mormor och morfar, sombor granne med mina föräldrar. Så det är där jag vuxit upp. Mitt paradis på jorden.

    SvaraRadera
  14. Det var hur gott som helst! Tack för att jag var en i gänget fick smaka. <3 Kram

    SvaraRadera
  15. Oj vad gott det ser ut å vara=)

    SvaraRadera
  16. vad smart! det där vill jag också prova :) då kan man ju lätt försmaka lite på vintern innan den kommer på riktigt! smart! :)

    SvaraRadera
  17. Men vilket bra tips! Ser hur smarrigt ut som helst och härligt med enkla recept!

    SvaraRadera
  18. men näää? det var kanske årets knäppaste recept. men måste ju lätt testa!

    SvaraRadera
  19. Åh vad gott det låter :)

    Sv; En julgran fraktad från Skåne är ju faktiskt inte allt för illa :)

    SvaraRadera

Skicka gärna en kommentar, hälsning eller tips.
Det är alltid välkommet!
Kram Helly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...