söndag 2 september 2012

Redo för tippen eller konst?

Idag tog vi en sensommar-tripp till Rosenhill på Ekerö utanför Stockholm. Ett lantbruk/ ekologiskt café/ självplock av allt mellan blommor och kronärtskockor/ bakluckeloppis/ butik och ett maffigt äppelmusteri. Atmosfären är väldigt speciell, som att vara i ett hippiekollektiv nånstans på amerikanska västkusten.

Vi gick loss på självplocken och fick med oss hem ett stort fång av mangold, jordiga och starkt väldoftande morötter och mängder av plommon. Nu ska det kokas plommonmarmelad!

Inne i huvudbyggnaden är det butik, café och rum att slå sig ned och njuta av maten, bakverken och lugnet. Inredningen är på gränsen till att vara soptippsmaterial. Men med mycket charm. Alla koppar och glas är udda och möblerna lite lappade och lagade. Mitt i allt ihop stod en julgran som sett bättre dagar. Att den inte slängts, är det för att ägarna tyckt så mycket om den att de inte har hjärta att göra sig av med den, eller tycker de att den avbarrade tingesten blir något nytt spännande konstverk? Hur som helst gav den många leenden.

Har ni sett juldekorationer som fått leva kvar under året? Eller kanske har det själva...?


9 kommentarer:

 1. Jag är uppvuxen i en by en mil utanför Kramfors. Efter landsvägen, mellan hemmet och stan, står ett blått hus. De hade alltid adventsljusstakarna framme i fönstret till nånstans mitt i sommaren. Ingen i familjen gillade att städa och enligt ryktet så försvann ljusstakarna när kvinnan i huset, när hennes föräldrar var på sommarbesök. Då städade föräldrarna undan.
  Jag har iofs tre tomtar som alltid står framme. Men eftersom de har gjort det ända sedan jag fick dem så är det ju inte ett julpynt. De är bara tomtar :-)

  Låter som att ni har haft en jättemysig dag. Och plommon kan man ju göra så mycket gott med.

  SvaraRadera
 2. @ Erica: Visst var det så att det alltid fanns nått hus i grannskapet som vägrade städa undan. Som om den 7-armade ljusstaken var en vanlig ljuskälla även i april månad. Underbart med er granne som ändå tog kraft och fick undan det. Jättekul! Tycker jag du ska skriva inlägg om.

  Ja, plommonmarmelad med citron och ingefära (håller tummarna inför fredag ;)) tänkte jag. Vad tror du om det? Känns som du har god erfarenhet av marmeladkokning :)

  Och att ha tomtar framme året runt, det har väl alla! Eller...?? ;)

  SvaraRadera
 3. Hehe de tog sig ju inte kraft - det var hennes mamma som städade när de var på besök... Nja jag skippar nog det inlägget. Ska ta och skriva ner ett annat nostalgiinlägg snart istället.

  Plommon, citron och ingefära låter super! Jag vet att när jag gjorde plommonmarmelad så hade den lite svårt att stelna - plommon är ju inte så pektinrikt. Så shoppa på dig en flaska så att du har i beredskap. Förhoppningsvis behövs det ju inte när du har citron i, men man vet aldrig. Eller använd syltsocker :-) Det var evigheter sen jag gjorde plommonmarmelad, har inte gjort det sedan jag flyttade hemifrån. 1998...

  Ja fredag ja :-) Ska bli så kul. Precis som du blev jag überglad - men jag blev tyst, stum och tappade talförmågan haha! Du har möjligtvis inte fått en inbjudan till att testa julsnapsen på onsdag också?

  Hehe ja, till och med mitt ex (som inte firar jul, och inte ens äger en adventsljusstake) har en solcellslampa på balkongen i form av en tomte. Så det måste verkligen innebära att ALLA har det :-)

  SvaraRadera
 4. Härligt med Rosenhill även fast det är lite för mycket saker som står för min del men självplock är ju grymt. Jag brukar göra rabarberkräm med ingefära som är grymt gott, öppning och ingefära måste ju bli toppen framförallt som en marmelad till en god ostbit. Kram

  SvaraRadera
 5. Plommon blev öppning i iPhonevärlden :)

  SvaraRadera
 6. sv: Ja visst är det härligt, dofterna med julen är bland det bästa som finns! :)

  SvaraRadera
 7. Vilket mysigt ställe, synd att det inte finns nåt sådant i närheten där jag bor.

  SvaraRadera
 8. Riktigt fin sida du har! Bra med info om min favvo högtid! Jag har själv börjat blogga..dock aningen mer amatörmässigt! :-)
  http://doppespad.bloggo.nu/

  SvaraRadera

Skicka gärna en kommentar, hälsning eller tips.
Det är alltid välkommet!
Kram Helly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...