måndag 5 september 2011

Tomten VS Bocken

Många svenska hem tycker det känns helt självklart att damma av en gammal halmbock vid jul och ställa på finaste platsen i hemmet. Helt logiskt? Många vet inte varför denna tradition finns i Sverige. Julbocken är faktiskt en av Sveriges äldsta jultraditioner. Ungdomar klädde ut sig till julbock och gick runt bland gårdarna och sjöng eller spelade upp en rolig scen. Som tack fick de dryck och mat i mellandagarna. Med tiden blev bocken julklappsutdelare.


Men i slutet av 1800-talet dyker en ny kille upp och börjar på allvar konkurrera om rollen som klapputdelare - Tomten. Det är en kamp som håller på i ca 50 år och idag vet vi vem som gick som vinnare ur fajten.

Vår svenska jultomte är en blandning av den lilla, inte alltid så snälle, gårdstomten och det katolska helgonet Nikolaus. Detta helgon var känd för sina goda gärningar, bl a kasta pengar genom fönster till fattiga familjer om natten. Protestanterna ville göra sig av med helgondyrkan men St Nikolaus var så poppis så det var svårt att droppa honom. Men då det visat sig att han dött i december passade det bra att han fick leva kvar som symbol som presentutgivare vid jul. Han är klädd i röd rock. Med emigranter transporteras traditionen till USA och på vägen får han nytt namn; Santa Claus.Jenny Nyström ritar på eget bevåg 1871 illustrationer till Viktor Rydbergs berömda dikt om tomten. Rydberg gillade det han såg och boken gavs ut 1875. Jenny Nyströms tomtar blev standard för hur tomten skulle se ut och hon blev utnämnd till tomtemor av svenska folket.
Den tomte som idag står starkast är den illustrerade figur som Coca-Cola skapade i sin reklam. Julen blir starkt kommersiell efter 1930 och jultomten blir den starkaste symbolen för julen. Coca-Cola visar upp sin tomte med stort vitt skägg, svarta stövlar, röd jacka och röd-blossiga kinder. Rött förevigas som julens färg.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skicka gärna en kommentar, hälsning eller tips.
Det är alltid välkommet!
Kram Helly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...