måndag 22 augusti 2011

Stämning! Nu!

Stökigt och rörigt hemma, stressad till tusen, de där lådorna med julpynt står snyggt ouppackade och den där julstädningen, den ska göras "sen". Men du vill ha det julmysigt på två röda. Du får besök eller bara, "nu ska det julas"- vad göra?? Jo med några enkla grepp har du piffat till det och ingen kommer tänka på dammråttor i hörnen eller intorkad disk.

Lite allmänna snabba städtips: Det första man ser när man kommer innanför dörren är ju hallen så den kan behövas rensas. Du vet, first impressions last... Bort med skor och stora ytterplagg. Ta fram så mycket golvyta som möjligt. Finns det bord eller liknande sätt ett levande ljus och ev dimra ner takbelysning. (Att dimra ljuset är för övrigt den bästa städmetoden och stämningshöjaren!) Sen så är det toaletten gäster kommer använda. En våt trasa och våttorka handfatet, ren gästhandduk, ett värmeljus och en liten skvätt wc-anka i toan.

För bästa, snabba julkänslan: Satsa på sinnena!

• Vi börjar med synen. Levande ljus! Tänd alla ljus du har, använd alla ljusstakar och sätt värmeljus i allt brandsäkert och någorlunda transparent du kan hitta.

• Doft! Åh, julen är fylld med dofter men nu är det snabba ryck! In med några färdiggräddade pepparkakor på en plåt i ugnen på ca 100 grader och ganska snart sprids det enormt god doft och julstämning. Glögg i kastrull på svag värme gör samma jobb.

• Hörsel! På med din favoritjul skiva. Eller, var så god, använd denna spellista. Låt musiken spela lågt i bakgrunden. Musiken ska absolut inte överrösta samtal nu.

• Smak! Jamie Oliver säger att, från att en gäst kommer in genom dörren får det inte gå mer än 5 minuter innan hon har ett glas i handen. Så, fram med julmust och glögg!

• Känsel! Det bästa stället att hamna som gäst är i soffan, så puffa upp soffan, släng dit alla kuddar du har och mysfaktorn stiger rejält.

• Och det sjätte sinnet? Ja det är nog stämningen på dig som värd/värdinna. Försök slappna av och ha kul. Om du ser ut att trivas då ökar chansen att dina vänner gör detsamma.

2 kommentarer:

 1. HEj Helena, det låter som du gillar julen ;-) Samma här!

  En varm och skön högtid som jag avnjuter från oktober till slutet av januari om jag kan...

  Jag älskar dofter och att förhöja stämningen i ett hem , året runt, men hjälp av diskreta harmoniska dofter.

  Få gäster, vänner och besökare att känna sig extra välkomna med hjälp av dofter och levande ljus - det är min passion! Så mycket att det nu blivit mitt yrke :-)

  Jag tänder gärna 20-30 ljus inne och vill inte fylla mina lungor med gifter :-)

  Vad använder du helst för ljus och dofter?

  De jag arbetar med är ekologiska, giftfria, matklassade (så rena att de är ätbara...) samt fria från tungmetaller. Väldigt ovanligt tyvärr, men en självklarhet för mig!

  Vore trevligt att höra vad du använder!

  Hälsningar en ljus & doftälskande "tok"/Helena

  SvaraRadera
 2. Hej Helena! Tack för att du tittade in hos mig!
  Härligt att höra att det finns fler tokar ;) som gillar den mörkare årstiden. Just för att det är så trevligt att tända ljus och mysa.
  Jag är mycket imponerad av ditt engagemang. Jag nästan skäms när jag måste meddela att i ljusväg så köper jag ofta storpack från IKEA eller liknande. Det går åt så många så för plånbokens skull går jag på det billiga alternativet.
  Men när det gäller doftljus så har jag slutat med dem efter rapporter om farliga ämnen som frigörs och sprids i luften. Tror det har kommit säkrare alternativ men inte införskaffat dem själv.
  För rumsdoft försöker jag alltid gå på naturliga dofter från blommor, främst snittblommor (liljor är ljuvliga), mat & bak, nytvättat.
  Vill gärna veta mer om dina ljus. Köper du in eller står du för tillverkningen?

  Kram
  Helena

  SvaraRadera

Skicka gärna en kommentar, hälsning eller tips.
Det är alltid välkommet!
Kram Helly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...